Waarom is Bitcoin Rising?

Ongemerkt beweegt de bitcoin en wat in 2017 aanvoelde als de stratosfeer, voelt nu als niets.

Dit ding was op 3.000 dollar slechts een paar maanden terug in maart 2020, en december 2019, met het nu op 16.000 dollar.

Enorme toename, maar het voelt niet als een snelle stijging. Het voelt niet eens echt aan. Het is alsof dit normaal is. Dit is het minste. Wanneer de echte euforie, de echte stratosfeer, de ongelofelijke prijs, de op en top elke dag, de verveling van het zeggen van het nieuwe de hele tijd hoog of erger, de verveling van het luisteren naar dat verhaal over die kerel met zijn kasteel waar hij en zijn crypto rijke vrienden doen rijke dingen?

Daar hebben we niets over te zeggen, want het is tijd om te vertellen, maar we hebben wel een paar theorieën over waarom dat zo is.

De eenvoudigste is dat het te veel is gedaald en dat er dus niemand meer over was om te verkopen, met een liquiditeitscrisis aan de verkoopkant die zich dan ontvouwt.

De mijnwerkers moesten in feite, in opdracht van Nakamoto, hun berenslagen opnieuw aanpassen omdat hun stapel gehalveerd werd.

We hebben het hier over miljarden, en de code heeft de mijnwerkers in feite miljarden ontnomen, wat mogelijk het begin van een nieuwe cyclus markeert.

God’s geld

Sommigen van u waren er misschien bij in die korte periode dat de Egyptische Imams zeiden dat bitcoin niet halal is, terwijl sjeiks zeiden dat het wel zo is, terwijl Indonesië het debat afsloot door te zeggen:

„Blockchain geeft je een wiskundig bewijs van eigendom en dat is veel meer in overeenstemming met de geest van de Islamitische financiën dan welk digitaal fiatgeld dan ook.“

God krijgt in onze tijd de schuld van bepaalde dingen, maar men kan gemakkelijk religie zien als meer een blokketen, een verdicht grootboek van de ervaring van de mensheid met de lessen die over het algemeen via metaforen worden verteld, doorgegeven via een verbale keten, van generatie op generatie.

Schuldgebaseerd geld is zeker niet nieuw en de ziektes ervan zijn niet onbekend. Het is geen verrassing dat alle drie de hoofdreligies geld op basis van schulden en woekerpraktijken verbieden.

Hier kunt u uw eigen mening over hebben, ons punt is enigszins eenvoudig. Bitcoin heeft bepaalde kwaliteiten die op zichzelf duidelijk goed zijn of in ieder geval als ze niet goed zijn holistisch, dan is het goed als alternatief of als optie.

De zekerheid van het aanbod van bitcoin en de zeer eerlijke manier waarop bitcoin in eerste instantie wordt verdeeld door de vrije marktwerking van de mijnbouw, maakt het algehele ontwerp tot een neutrale en enigszins objectieve maatstaf voor de waarde.

Dit is nu een erkenning die verder gaat dan techneuten of ideologen of deskundige economen (de juiste soort niet de TV-propagandisten). En in deze cyclus is dat misschien wel de echte reden waarom dit stijgt.

Machtsgeld

Waar ligt de echte macht? In de pen natuurlijk. Een bepaald soort pen. Degene die de objectieve realiteit in het algemeen kan onthullen door middel van ideeën, of waarheid zoals het meer obfuscatevly wordt genoemd.

Er is een reden waarom een deel van de pen wordt vermoord en waarom zulke daden vaak revoluties kunnen uitlokken. Je doodt geen goden.

Dan ligt de macht bij banken die coördineren via de Bank voor Internationale Betalingen (BIS) en andere open-geheime fora waar een dynastisch besluitvormingsproces niet vaak wordt onthuld.

Dan zijn er nog de minibanken. De hedgefondsen, de familiekantoren en, afhankelijk van hun vermogen, de pensioenfondsen.

Wij denken niet dat pensioenfondsen hier zijn. Misschien wel wat gerommel, het water raken, een beetje bang, maar niet waar het ook maar in de buurt begint te komen, laat staan dat ze dat systematisch doen.

Dan ligt de echte macht in een duaal systeem van ietwat gigantische bedrijven en de staat.

Bedrijven hebben de plicht om de mens, over het algemeen, van 9 tot 5 jaar te laten produceren en zo rijkdom te creëren, waarbij een zeer klein deel van die rijkdom nu zijn weg naar deze ruimte vindt.

Diversifieer

Bedrijven zitten toevallig op een ton geld in een tijd waarin fiatgeld tegen het hoogste tarief in een eeuw of meer wordt gedevalueerd en voor Amerika in het hoogste tarief sinds de jaren 1800, toen het gezegde ’not worth a continental‘ ontstond.

Sommigen van hen nemen daarom wat voor hen een riskante weddenschap lijkt in het diversifiëren naar bitcoin. Square, Microstrategy, misschien andere bedrijven die niet hebben aangekondigd, behoren tot hen.

Of het nu gaat om uitschieters of een trend is niet al te duidelijk, maar het is meer dan waarschijnlijk dat de reactie in de directiekamers een blik van ‚ben je gek‘ zou zijn als je voorstelt om te diversifiëren naar bitcoin.

Maar dat is precies wat alle academische papers die bitcoin als een investering hebben bekeken suggereren, en ja, we geloven het ook niet helemaal, zeker niet als we er verslag over uitbrengen tijdens de berenjaren.

Maar, dat is wat de gegevens zeggen, en het is aan iedereen om te kiezen tussen gegevens of gevoelens, vooral nu deze academici enigszins gelijk krijgen.

Hier is het thema veel groter dan bij bedrijven. Het is in feite iedereen die een spaarrekening heeft.

Diversifiëren, zo werd ons in 2018 verteld door financiële adviseurs aan hun klanten, zet 1% in bitcoin.

Moet het 10% zijn? En wat nog belangrijker is, hebben ze echt zo’n advies gegeven? Misschien hier en daar, maar er is geen goede indicatie dat dit in de buurt komt van systeemadvies.

Echter, zelfs licht heeft enkele minuten nodig om de aarde te bereiken, dus deze dingen hebben natuurlijk tijd nodig. Maanden, jaren, en dat is binnen de Verenigde Staten, om nog maar te zwijgen van iets vrij geavanceerd als Zuid-Afrika.

Bezetten

In het begin van de vorige eeuw was er nog goudgeld in omloop.

Dit werd geleidelijk aan afgeschaft, maar op het diverse Europese continent van vele regeringen werden deze gouden munten door de oudsten aan hun zonen en dochters doorgegeven.

Deze laatsten waren zich er niet helemaal van bewust dat deze munten dagelijks geld waren, maar ze waren zich wel bewust van hun vroegere waarde, en van hun toenemende waarde.

Toch heeft de armoede er uiteindelijk toe geleid dat veel van hen dergelijke juweeltjes hebben ingeruild voor slechts een tv, zij het dan een heel nieuw iets in die tijd, of andere bederfelijke dingen.

En zo is men vandaag de dag volledig vergeten wat de waarde van geld is en zelfs wat geld is, maar niet waar het echt van belang is.

Centrale banken handelen nog steeds met elkaar in goud. Overheden stapelen nog steeds goud. Ze weten dat dat geld is.

Echter, door dit bovenstaande proces van een ‚kenbare‘ generatie die waarde doorschuift naar een nieuwe die zijn waarde niet kent, is het goud geleidelijk aan in de handen van heel weinig, en vooral banken terechtgekomen.

Ze hebben de goudmarkt in het nauw gedreven, en een beetje totaal, waardoor ze de mogelijkheid hebben om enigszins volledig te achterhalen wat geld is op hun plezier.

Wat ze hebben opgepot en in het nauw gedreven is nu misschien gewoon steen, want bitcoin is vrij superieur aan goud, niet in het minst omdat het niet in de handen is van bankiers.

Het is ook superieur omdat iedereen een bitmuntenmijn kan hebben, waar ook ter wereld, in plaats van vast te zitten aan het lot van waar de aarde een goudmijn heeft geland, die waarschijnlijk al heel lang geleden is overgenomen.

Daarom heb je Iran mining en het gebruik van bitcoin voor de import. In Venezuela wordt bitcoin steeds meer een alledaagse zaak. In Argentinië en op veel plaatsen is bitcoin in veel opzichten hoe sommige van deze mensen kunnen voorkomen dat ze vallen.

Toch is het niet gemakkelijk om de waarde van bitcoin te kennen, de waarde van een objectieve maatstaf van waarde, omdat onze generatie en zelfs die van onze vaders nooit zoiets heeft geweten.

Onze opa’s wel, maar hun tijd is heel lang geleden, zelfs als we het ons nu nog herinneren terwijl we dit digitale goud tegenkomen.

Deze functie van een reservemunt of van echt geld is een vrij krachtig idee, vooral vanwege het mondiale karakter en de mondiale toegankelijkheid.

Met die basis kan bitcoin de internationale handel vergemakkelijken en dat is een van de redenen waarom het in zekere mate toeneemt, maar de schaal is niet waar het zou kunnen zijn, zoals blijkt uit het feit dat het marktplafond nog steeds een relatief minuscuul bedrag van 300 miljard dollar is.

Het is niet waar dichtbij, want dit is nog steeds een heel nieuw ding dat veel infrastructuur vereist en nog steeds vereist, met een van de grootste hindernissen zijn mensen die weten wat bitcoin is.

Iedereen kent natuurlijk goud, maar pas een paar jaar geleden wisten mensen over het algemeen wat bitcoin is en in meer afgelegen gebieden kun je natuurlijk nog steeds mensen vinden die dat niet weten.

Het opzetten van die infrastructuur was dus het verhaal tot nu toe. Pas nu er een basis van is opgezet, kan de bitcoin zich in de internationale handel begeven, iets waar het vooral dit jaar mee begonnen is, maar dan natuurlijk op relatief kleine schaal.

Een schaal die echter zou moeten toenemen naarmate er meer connectiepunten worden gecreëerd, waarbij de effecten minder ongemakkelijke gesprekken in corporate boardrooms of zelfs staatsschatkisthallen zijn.

Het Nieuwe Geld?

Misschien leven we allemaal in een luchtbel, maar men kan zeggen dat er een luchtbel wordt gevormd waar bitcoin het echte geld is.

En daar zullen veel veranderingen uit voortkomen, zelfs fundamentele veranderingen, in machtsverhoudingen en waardemetingen.

De wereld verandert en de wereld die we aan onze kinderen zullen overlaten zal heel anders zijn dan de wereld van vandaag.

Hoe anders en op welke manier zal gedeeltelijk worden beslist door bitcoinhouders die het recht en het voorrecht zullen hebben om te kiezen wat ze willen financieren.

Want de geschiedenis van het fiatgeld is er maar één geweest: het stort in. Doorheen de millennia van de beschaving is er geen ander verhaal geweest.

Onze ponden en dollars, euro’s of yuans, zullen ook gaan, en als ze dat doen, zal er bitcoin zijn, en zelfs als ze dat niet doen, zal er nog steeds bitcoin zijn om je te vertellen wat één dollar waard is.

Dat is bekend, maar pas nu. En zo komt het dat de bitcoin nu in een heel ander stadium komt. Een stadium waarin wat niet helemaal wat is, waar wat geld is, niet schuwt voor het antwoord van bitcoin.

De munt stijgt dus omdat hij de machtshallen binnenkomt. Het is nog maar net begonnen, maar het zal hoogstwaarschijnlijk zijn transformatie van een coder’s toy naar een krachtige kracht voortzetten.